Quinoa bílá

Kód: 49/100
Novinka
Neohodnoceno
136 Kč
Skladem (>5 ks)
Varianta

Quinoa přirozeně neobsahuje lepek a je tedy vhodná pro celiaky. Těší se stále vzrůstající popularitě v českých kuchyních jelikož její uplatnění je velice široké. Je ideální přílohou tam, kde jste doposud používali bílou rýži, bulgur nebo kuskus.

VEGAN, GMO, GLUTEN

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bílá Quinoa

Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Věděli jste, že NASA tuto plodinu zařadila na seznam potravin, kterou astronauti konzumují při pobytu ve vesmíru?

Quinoa bílá - z boku

Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů.

Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.

druhy quinoy

Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta.  Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkušenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou.

Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta.

Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.

Jak se quinoa používá?

Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku.

Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.

Příprava a chuť

Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.

Výživové údaje na 100 g
Energie 1611 kJ / 382 kcal
Tuky 6,1 g
    z toho nasycené mastné kyseliny 0,7 g
Sacharidy 64,2 g
    z toho cukry g
Vláknina 7,0 g
Bílkoviny 14,1 g
Sůl g

Složení

Merlík chilský (Quinoa)

Skladování

Skladujte v suchu, nevystavujte přímému slunečnímu záření.

Země původu

Španělsko, Bolívie, Paraguay, Peru


 

Doplňkové parametry

Kategorie: Obiloviny
EAN: 8596466001832
Vlastnosti: Bez lepku

Diskuze

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola