Jak vybrat školní batoh pro školáka?

Jak vybrat školní batoh pro školáka

Při koupi nového školního batohu si dejte na čas a vybírejte pečlivě. Nošení nevhodného batohu může vést k pozdějším problémům s páteří nebo k bolestem hlavy. Školní brašna je důležitá nejen pro děti na prvním stupni. Dětské tělo se vyvíjí až do 18 let, takže i starší studenti by měli nosit kvalitní školní tašku.

1. Aktovka

Je přehledná, stabilní a vhodná především pro prvňáčky. Její konstrukce je pevná, takže má pořád stejný tvar. Aktovka má jenom jednu hlavní kapsu, takže je přehledná. Obvykle bývá o trochu těžší než batoh. Školní aktovky také mohou mít zpevněné stěny, a to hliníkem či plastem. Ovšem pohlídejte si, aby tato výztuha byla vypolstrovaná, jinak by dítko mohla tlačit.

2. Batoh

Batohy obvykle nosí starší děti. Jsou praktické, pohodlné a více se do nich vejde. Kvalitní školní batoh disponuje anatomicky tvarovanými a vyztuženými zády. Je vybaven více kapsami, takže orientace v něm může být složitější.

Sedm základních parametrů při koupi nového školního batohu

Mezi základní kritéria patří zejména ergonomické tvarování, hmotnost, velikost školní brašny a reflexní prvky.

  1. ergonomie,
  2. hmotnost,
  3. velikost,
  4. certifikace,
  5. reflexní prvky,
  6. cena,
  7. design

skolni-batohy-jak-vybrat

  1. Ergonomicky tvarovaná záda

Záda musí být ergonomicky tvarovaná a pevná. Takový batoh tolik nezatěžuje páteř. Ergonomické tvarování kopíruje zakřivení páteře a zároveň poskytuje oporu. To znamená, že brašna je v bederní oblasti vyklenutá, v oblasti hrudníku prohloubená. U aktovek je také polstrování v oblasti lopatek. Pokud se dají záda nastavit, je to skvělé. Tzv. rostoucí systém oceníte, protože dítě rychle roste.

Ramenní popruhy by měly být vypolstrované, dostatečně široké a nastavitelné. Šířka popruhů by měla být alespoň 4 cm. Při nošení se nesmí dotýkat krku školáka. Nejlepší je, když se popruhy dají nastavit jak dole, tak nahoře. Taška se nesmí z ramen sesouvat na jednu stranu. Tak se váha tašky rovnoměrně rozloží. Na batohu by neměly chybět ani bederní a hrudní popruhy, ty též pomáhají ještě lépe rozložit celou váhu batohu. Díky těmto pásům také taška drží na svém místě, nejen při chůze, ale například v momentě, kdy dítko dobíhá autobus. Tím, že zapnete tyto dva popruhy, ulevíte zádům školáka asi o 20 %.

  1. Hmotnost

Váha tašky by měla být okolo 1 kilogramu. Nemusíte se obávat, že hliníkový rám anatomicky tvarované konstrukce zvedne váhu batohu. Hliník je lehký materiál.

  1. Velikost

Horní část batohu nesmí přesahovat přes ramena dítěte. Dolní část by měla končit v úrovni beder. Taška musí k zádům přilnout, ale nesmí nikde tlačit nebo padat.

  1. Certifikace

Certifikát zaručuje, že je školní batoh zdravotně nezávadný a je bezpečný. Vždy proto volte certifikovaný produkt.

  1. Reflexní prvky

Batoh i aktovka musí mít reflexní prvky kvůli bezpečnosti. Měly by být ze všech stran i na popruzích. Odrazky zvýší viditelnost dítěte až na 200 metrů. Školní zavazadlo lze doplnit i různými blikajícími světýlky, pro ještě lepší viditelnost. Někteří výrobci vyrábí tašky přímo z reflexních materiálů. Na první pohled není nic poznat, ale za tmy už ano.

  1. Cena

Cena kvalitního batohu do školy se pohybuje v rozmezí 3-4 tisíc Kč. Na školní brašně se nevyplatí šetřit. Rozhodně není vhodné kupovat ji někde na tržnici. Výrobky do 600 Kč nejsou příliš kvalitní a nemají příliš dobrou oporu zad. Do 2 000 Kč už můžete sehnat poměrně kvalitní brašnu, která už disponuje poměrně dobrou ergonomií.

  1. Design

Zapojte školáka do výběru, jinak by vás mohlo čekat nemilé překvapení. Dítku se musí taška líbit. Dobré je vybrat předem několik batohů splňujících vaše požadavky a pak nechat potomka vybrat si, který se mu líbí nejvíce.

skolni-batohy-jak-vybrat01

Další podstatné parametry výběru školního batohu

Školní brašna by měla splňovat i další požadavky, mezi které patří následující:

  • Pevné dno – pevné dno s nožičkami ochrání učebnice a sešity uvnitř, když dítko postaví tašku na mokrý chodník. Navíc tak taška mnohem lépe stojí.

  • Nepromokavost – nepromokavý materiál batohu oceníte v zimě, když sněží a prší. Také se dá snadno otřít vlhkým hadříkem.

  • Pevné ucho – na přenášení musí být ucho pevné a nejlépe vypolstrované. Také poutko na zavěšení na háček je vhodné.

  • Jednoduché otevírání – pro malé dítě může být otevření tašky náročné.

  • Členění kapes – v tašce se dítě musí vyznat. Oddělené přihrádky na učebnice jsou samozřejmostí. Dobrá je i samostatná kapsa na svačinu a pití. Svačinu byste pro jistotu měli dávat ještě do plastového boxu.

  • Doplňky - penál, sáček, desky můžete pořídit v praktické sadě ve stejném designu jako tašku. Dokoupit můžete i pláštěnku na batoh, která ochrání učení před deštěm.

Správné nastavení tašky

Školní batoh nesmí být širší než ramena školáka. Musí kopírovat páteř a přilnout k zádům. Spodní část batohu by měla být maximálně na úroveň kyčlí. Vrchní část zase maximálně k ramenům, nesmí být výše než ramena. Pravidelně nastavujte ramenní popruhy.

Když si dítě dá brašnu na záda, mezi ní a zády není mezera. Tak poznáte, že správně sedí. Co se týče údržby, nejlepší je občas tašku otřít vlhkým hadříkem a tekutím pracím prostředkem. Rozhodně je neperte v pračce, ergonomické tvarování by se zničilo.

skolni-batohy-jak-vybrat

Jak naskládat učebnice a sešity do tašky

Dejte školákovi dvě menší láhve na pití a každou dejte na jednu stranu. Zatížení bude rovnoměrné. Ty nejtěžší učebnice patří co nejblíže k zádům, tak se váha rovnoměrně rozloží. Kupujte co nejlehčí a nejmenší pomůcky, jednopatrový penál poslouží stejně dobře, jako třípatrový, ale je mnohem lehčí. Pro správné rozložení váhy dávejte věci do všech přihrádek i bočních kapes.

S námi už víte, jak vybrat školní batoh na míru.