Jak vyřešit opruzeniny u miminka?

Poradíme, jak na opruzeniny u dětí

Opruzeninami netrpí jen malé děti v plenkách. Trápí i starší generace, a to hlavně v teplém období, kdy se kůže o sebe tře nebo se pravidelně dotýká nějaké tkaniny. A díky podstatnému vlivu horka se pak kůže dostává do vlhkého prostředí a zapařuje se. Tím vzniká ne moc příjemný zánět, který způsobuje bolest a nepohodlí.

Pokožka na postiženém místě je začervenalá s pupínky a člověk pociťuje velmi intenzivní pálení a svědivost. Pokud se problém nezačne ihned řešit může dojít až k mokvání a krvácení, kdy se dostává do postižené místa i bakteriální nebo kvasinková infekce. Pokud se nezačne okamžitě s léčbou, opruzeniny se dokážou rozšiřovat a zvětšovat.

Na druhou stranu, pokud se nasadí okamžitá intenzivní léčba, problémy můžou vymizet i během pár dní.

Nejčastější místa výskytu opruzenin

  • Nejčastěji jsou postiženi osoby, které trpí nadváhou až obezitou.
  • Dále jsou ohrožení diabetici a lidi s poruchou imunity.
  • Dle průzkumů je dokázáno, že muži na opruzeniny trpí více jak ženy.

  • Náchylnou kategorií jsou sedavá povolání, jako může být například řidič nebo člověk v kanceláři na koženém křesle apod.
  • Postiženi můžou také být sportovci se zálibou v cyklistice.
  • I špatně zvolené oblečení může způsobit nepříjemný problém. Například nošením těsných punčocháčů, legín, tang, slimek apod. Případně oblečení s obsahem umělých materiálů.

  • U malých dětí se také můžou objevit opruzeniny díky velkému množství vrstev oblečení, které způsobuje nadměrné pocení. Vhodné u dětí není ani velmi časté mytí, kdy se na kůži poškozuje ochranný film.

  • Opruzeniny můžou vzniknout také díky jiným kožním problémům typu ekzému apod.
  • Osoby, které mají alergickou reakci na cokoli, co se dotýká jejich kůže. U dětí plenky, ubrousky, krémy.

jak-na-opruzeniny

Nejvíce postižená místa na těle

  • Třísla
  • Vnitřní strana stehen
  • Podpaží
  • Pod prsy
  • Mezi prsty na nohou
  • V oblasti konečníku
  • V oblasti genitálií

Účinná léčba opruzenin

Především je důležité postižené místo perfektně vysušit, vyčistit a nechat dostatečně větrat. K tomu dopomůže také nosit volné oblečení a nejlépe z bavlny.

Postup léčby

Postižená místa omýt vodou s jemným mýdlem. Poctivě vysušit. Zasypat zásypem nebo namazat krémem, který je určen přímo na takto poškozenou kůži. Například kalciová mast, zinková mast nebo mastička s dexpanthenolem, popřípadě měsíčková mast z měsíčku lékařského a mast s obsahem rybího tuku s vitamínem D.

Na postižená místa mezi prsty na nohou se dá aplikovat i mast na plísně.

V případě, že po tomto postupu se místa stále nehojí a jsou například navíc postižena kvasinkami nebo bakteriemi, můžou se podat léky, které mají antimykotický účinek.

Pokud ani po těchto lécích nic nezabírá, je vhodné se na dalším postupu léčby poradit s lékařem.

Prevence opruzenin

Prvním krokem prevence opruzenin je hlavně předcházení jejich vzniku. Pokud je to jen trochu možné, je ideální minimalizovat všechny špatné faktory, které na kůži působí.

  • Zamezení přílišnému pocení – k tomu dopomáhá pití čaje ze šalvěje.
  • Oblečení musí být volné a vzdušné – nejlépe z bavlny.
  • Kvalitní bavlněné spodního prádlo
  • Pravidelná a dostatečná hygiena, především po pohybové aktivitě, kdy se tělo potí více.
  • Při koupání používat mýdlo s antibakteriální přísadou.
  • Po vykoupání se musí kůže perfektně vysušit a ošetřit vhodným krémem. Nedoporučuje se používat tělové krémy na postižená místa.
  • Obuv by měla být dostatečně prodyšná. Do bot patří ponožky z bavlny. A v létě je nejlepší nosit otevřené boty.
  • Nesedět delší dobu na materiálech, které nejsou prodyšné a jsou umělé.
  • Při cestách je ideální používat na otírání vlhčené antibakteriální ubrousky.
  • Při nadváze či obezitě by se měl změnit životní styl a tím pádem zhubnout.
  • U dětí se vyhnout používá vlhčených ubrousků s konzervanty a parfémy. Lze místo nich využít optimálnější ubrousky z perlanu nebo nejlépe opláchnout čistou tekoucí teplou vodou.
  • Prát prádlo pouze v šetrném pracím prostředku pro citlivou kůži.

jak-na-opruzeniny02

Důležité je vsadit celkově na kvalitní dětské oblečení - zaměřit se na složení. Bavlna, merino, moderní mušelín. Naopak se vzdát polyesteru a umělých látek.

Opruzeniny u dětí

Nejmenší děti mívají problémové partie právě v oblasti plenek. Nejčastěji bývá zasažen zadeček, třísla a genitálie. Někteří jedinci mají další citlivá místa, jako jsou stehna, vzadu za ouškama, v podpaží a různé záhyby na těle.

Podrážděná kůže způsobuje u malých kojenců a batolat neklid a rozrušení, protože zánět velmi nepříjemně svědí a pálí. Pokud se opruzeniny nehojí nebo se dokonce zhoršují díky bakteriální infekci, je nutné kontaktovat lékaře a poradit se s ním na dalším postupu léčby.

Plenky – plenková dermatitida

U těch nejmenších, ale také i seniorů, se vyskytuje poškození pokožky díky nošení plenek tzv. plenková dermatitida a s tím spojená špatná hygiena, kdy moč nebo stolice působí velmi dráždivě dlouhou dobu na pokožku dítěte. Nebo jsou dávány příliš malé a těsné plenky a kůže se pod nimi odírá.

Není rozdíl, zda se používá látková či jednorázová plena. Opruzenina může vzniknout pod každou z nich. Jednorázová plena dokáže sice moč vstřebat do sebe, ale i přesto se vypařuje amoniak, který při vyšší teplotě pokožku dráždí.

Pokožka postižená plenkovou dermatitidou je zčervenalá, leskne se a bývá zpravidla i nateklá. Může se objevit i vyrážka tzv. kopřivka. Často se zaměňuje s alergickou reakcí nebo ekzémem.

Pokud se dermatitida stále vrací, je dobré vyměnit typ plen, které se používají. Je možné, že má na ně dítě alergii.

Rychlá pomoc pro malé děti

Základem je udržet pokožku suchou a čistou. Během uzdravovacího procesu se doporučuje nezařazovat dítěti žádné nové potraviny, které mohou způsobit dráždivost pokožky.

Pomůže častá výměna plenek anebo pokud to okolnosti dovolují nechat dítě bez plenek úplně. Četnost močení se odvíjí od stáří dítěte. Novorozenci potřebují přebalit minimálně 12x za den. U ročního dítěte už se počet výměny plen snižuje a pohybuje se okolo 7 ks za den. Pokud se jedná o stolici, je nutné vyměnit nejlépe okamžitě, aby byla dětská pokožka v kontaktu se stolicí opravdu jen co nejkratší dobu.

V případě, že jsou opruzeniny akutní, je dobré vyměnit plenku za větší, kdy nedochází k tak těsnému kontaktu s pokožkou.

Při používání látkových plen si musí rodiče dát pozor na prací prášek a nejlépe vůbec nepoužívat aviváže, které by mohl působit na pokožku dráždivě.

U nejmenších dětí se vyžaduje velmi opatrná, ale pečlivá péče zejména v oblasti genitálií.

Mazání postiženého místa. Kůže se musí pečlivě očistit, vysušit a promazat krémem nebo mastí k tomu určené. Pozor na masti s obsahem oxidu zinečnatého. Tato mast se musí mazat jen ve slabounké vrstvě, aby nedošlo k neprodyšnosti pod větší vrstvou a tím pádem i zhoršení stavu pokožky.

Používat zásypy se v tomto případě nedoporučují. Koupel v bylinkách. Bylinky všeobecně hojí a uzdravují díky jejich protizánětlivým účinkům. Velmi pomáhá řepík, měsíček lékařský nebo šalvěj.

Obklad, který se namočí do bylinného nálevu. Může se použít měsíček lékařský, přeslička, levandule, šalvěj. Nálev se připravuje tak, že se bylinka nechá louhovat v jednom litru octa aspoň 4 dny.

Na postiženou pokožku se dá aplikovat i koloidní stříbro, které má antibakteriální účinky a působí protizánětlivě. Po zaschnutí se pak kůže namaže vhodnou mastičkou z bylinky.

Postižené místo se může namáčet do teplé vody asi na 10 minut až 3x za den. Do vody se dá přidat jedlá soda (2 lžíce) a poté aplikovat na pokožku krém, který působí proti kvasinkám.

Vysušení po vykoupání by mělo probíhat pomocí jemné tkaniny bez tření. Stačí jen lehce, ale důkladně přikládat na mokrá místa.

Pokud se záněty stále nehojí lékař většinou předepíše antibiotické nebo antimykotické masti. V těch těžších případech pak nastupuje krátkodobá léčba kortikoidy.